dinsdag 10 april 2012

Goedereede was bloeiende haven in Romeinse tijd


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de polder Oude Oostdijk in Goedereede in de Romeinse tijd een bloeiende havenplaats was. Dat dit een bijzondere plek is, bleek al tijdens archeologische opgravingen in de jaren 50 en 80 van de vorige eeuw. Maar deze opgravingen werden nooit uitgewerkt.
Jan Trimpe Burger leidde in 1958-1959 en 1982-1983 opgravingen in de polder Oude Oostdijk naar een nederzetting uit de Romeinse tijd. Tot zijn spijt heeft hij zelf nooit de gelegenheid gehad om dit onderzoek uit te werken. Met financiƫle hulp van NWO,
het ministerie van (OCW) en de gemeente Goedereede konden archeologen van de Universiteit Leiden en Hazenberg Archeologie de afgelopen jaren de opgravingen alsnog analyseren. Door het bestuderen van de grondsporen en de vondsten konden ze steeds meer details in kaart brengen. Zo hebben zij een beeld kunnen schetsen van het leven in deze havenplaats in de Romeinse tijd.
De kleine tentoonstelling met vondsten uit de Oude Oostdijk in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk is vanaf 1 mei 2012 te zien.
(Bron: Flakkeenieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten